Bugun...
Bizi izleyin:



Baharla gelen “saman nezlesi” kâbus oluyor!

Tarih: 08-04-2021 15:32:36 + -


Baharla gelen “saman nezlesi” kâbus oluyor!


Baharla gelen “saman nezlesi” kâbus oluyor!



Kışın artık geride kaldığı ve ılık bahar aylarının gelmesi ile beraber doğanın canlanıp uyanmaya başladığı şu günlerde mevsimsel olarak ortaya çıkan alerjik rinit birçok kişinin adeta kâbusu oluyor. Uzmanlar bunun nedenini, bu kişilerin polen gibi hava kaynaklı maddelere karşı alerjik tepki göstermesi olarak açıklıyorlar. Bu hastalık ise halk arasında daha çok “saman nezlesi” olarak biliniyor.

Vücutta kaşıntı, kızarıklık, burunda şeffaf renkte akıntı ve kimi zaman şişme, arka arkaya defalarca hapşırmalar ve gözlerde kaşıntı gibi şikâyetlerle kendini belli eden saman nezlesinin, üst solunum yolu enfeksiyonu olan nezle ile karıştırılmaması gerektiğini vurgulayan Medline Adana Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Arslanhan, bu hastalığın tedaviye rağmen genellikle ömür boyu devam ettiğini söylüyor.

Baharla beraber geliyor

İlkbaharın gelmesiyle görülmeye başlayan mevsimsel alerjik rinitin en sık rastlanan alerjik hastalıklardan biri olduğunu aktaran Dr. Arslanhan, “Saman nezlesinde alerjik reaksiyona neden olan madde ya da maddeler “alerjen” olarak tanımlanır. Saman nezlesi olmayanların çoğunluğu için bu maddeler alerjenler değildir. Çünkü bağışıklık sistemi onlara tepki göstermez” diyor.

Her yaşta görülüyor

Hastalığın özellikle alerjik yatkınlığı olan kişilerde daha sık görüldüğünü anlatan Dr. Arslanhan, “Hastalık küçük yaşlarda ortaya çıkabileceği gibi ileri yaşlarda da görülebilir. Genellikle ömür boyu sürse de ileri yaşlarda şiddeti azalabilir. Kendiliğinden geçme olasılığı ise oldukça düşüktür” diyerek soruna neden olan alerjenlerden uzak durulmasının önemli olduğunu belirtiyor.

Ailesel yatkınlık önemli

“Alerjik rinit teşhisinde hastanın yaşı, hangi ortamlarda şikayetlerinin arttığı, daha önce kullandığı ilaçlara ve özellikle ailesinde alerjisi olan kimse olup olmadığına mutlaka bakılmalıdır. Alerji genetik bir hastalık olduğundan ailede başka bireylerde de olması tanı konmasında etkendir. Hastanın öyküsü ve muayene bulguları alerjiyi düşündürüyorsa, alerji testleri uygulanır. Bu testler deri testleri ve kanda alerjenlerin incelenmesi şeklindedir” diyen Dr. Arslanhan, özellikle alerji tedavisine cevap vermeyen kişilerde detaylı burun muayenesi, çocuklarda geniz eti, erişkin hastalarda ise kıkırdak eğriliği, burun polipleri ve sinüzit olup olmadığının da araştırılması gerektiğini söylüyor.
 




Bu haber 2072 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER Gündem Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
FOTO GALERİ
  • Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Otobüsleri Güzergahları
    Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Otobüsleri Güzergahları
  • Atatürk
    Atatürk
  • Fantastik
    Fantastik
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • Bebişler
    Bebişler
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • ÇAKICI REİS SON KLİP www maraskenthaber com
    ÇAKICI REİS SON KLİP www maraskenthaber com
  • Amerikalı Çocuklar Türk Yemeklerini Tadıyor!
    Amerikalı Çocuklar Türk Yemeklerini Tadıyor!
  • Leğenin İçindeki Gorilin Profesyonellere Taş Çıkartan Dans Performansı
    Leğenin İçindeki Gorilin Profesyonellere Taş Çıkartan Dans Performansı
  • Avrupa'nın En Uzun Bacasına Tırmanan Çiftin Akıllara Durgunluk Veren Macerası
    Avrupa'nın En Uzun Bacasına Tırmanan Çiftin Akıllara Durgunluk Veren Macerası
  • Kütür Kütür Bambu Ağacı Yiyen Panda
    Kütür Kütür Bambu Ağacı Yiyen Panda
  • Pixar Filmlerinin 1984'ten Günümüze Evrimi
     Pixar Filmlerinin 1984'ten Günümüze Evrimi
VİDEO GALERİ
YUKARI