Bugun...
Bizi izleyin:


TÜRKİYE DAHİL 60'TAN FAZLA ÜLKEYİ İLGİLENDİRİYOR
Tarih: 26-07-2018 17:30:41 Güncelleme: 26-07-2018 17:30:41 + -


AB, Schengen Ülkelerine Girişlerde Ön Kayıt Düzenlemesine Onay Verdi


TÜRKİYE DAHİL 60'TAN FAZLA ÜLKEYİ İLGİLENDİRİYOR

AB Komisyonunca 2016'da başlatılan çalışmayla gündeme gelen ve Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi (ETIAS) olarak adlandırılan düzenleme, AB'ye vizesiz seyahat edecek tüm yolcuların internetten kayıt olmalarını zorunlu kılacak.

TÜRKİYE DAHİL 60'TAN FAZLA ÜLKEYİ İLGİLENDİRİYOR

Türkiye'nin de içinde olduğu 60'tan fazla ülke vatandaşını ilgilendiren sisteme göre, AB'ye vizesiz seyahat edebilen kişilerin, 2020'den itibaren yolculuk öncesi doğum tarihi, cinsiyet gibi bilgilerin yanında, sabıka kaydı olup olmadığı, daha önce savaş bölgesinde bulunulup bulunulmadığı gibi soruların yer aldığı bir formu doldurması gerekecek.

Sisteme 7 avro karşılığında kayıt yapılacak. Kayıtların 3 yıl veya seyahat belgesinin geçerlilik tarihine kadar geçerli olacağı, 18 yaş altı ve 70 yaş üzeri kişilerin ücret ödemeyeceği açıklandı.

YILLIK ZİYARETÇİ SAYISI 2020'DE 39 MİLYONU AŞACAK

Genel Kurulda önceki gün tartışılan raporda, 60'tan fazla ülkeden 1,4 milyar kişinin Schengen bölgesi ülkelerine vizesiz seyahat edebildiği, bugünün rakamlarıyla 30 milyon olarak belirlenen yıllık ziyaretçi sayısının 2020 itibarıyla 39 milyonu aşacağı kaydedilmişti.

ETIAS sistemiyle AB, "üye ülkelere gelecek vize muafiyeti bulunan kişilerin düzensiz göç, kamu sağlığı ve güvenlik açısından bir sorun teşkil edip etmediği ve yola çıkmadan önce ziyaretçilerin kim olduğu" hakkında bilgi sahibi olmayı hedefliyor.

Genel Kurulda 115'e karşı 494 üyenin onayı ve 30 çekimser oyla kabul edilen düzenlemenin AB Bakanlar Konseyi tarafından imzalandıktan sonra, AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak en geç 2021'de yürürlüğe girmesi hedefleniyor.

ETIAS NEDİR?

ETIAS'ın açılımı Avrupa Seyahat Bilgileri ve Yetkilendirme Sistemi'dir. Schengen Bölgesine girmek için vizeye ihtiyaç duymayan ülkelerden ziyaretçilere izin verip onları takip eden tamamen elektronik bir sistemdir. Bir şekilde, benzer bir maksada hizmet eden ABD Seyahat Onayı Elektronik Sistemine benzemektedir. ETIAS'ı geçmeye yönelik yasal prosedürler 2016 yılında başladı ve sistemin 2021 itibariyle yerini alması bekleniyor.

ETIAS, başvuran kişinin herhangi bir Schengen Bölgesi ülkesine girmesine izin verilip verilemeyeceğini tespit etmek amacıyla her başvuran için ayrıntılı bir güvenlik kontrolü gerçekleştirecektir. AB'de seyahat maksatlarıyla 90 güne kadar vizesiz ülkelerin vatandaşları vize başvurusu için uzun bir süreçten geçmesine gerek yoktur, ETIAS, bu kişilerin bir güvenlik tehdidi olmadığını garantileyecektir. Bu seyahat yetkilendirme sistemi, Schengen ülkelerine girmenin kendileri için güvenli olup olmadığını tespit etmek amacıyla ziyaretçilerle ilgili gerekli bilgileri toplayacak, takip edecek ve güncelleyecektir.

ETIAS, iş ve turizm maksatlarıyla kullanılmasının yanı sıra, insanların sağlık ve transit geçiş nedenleriyle Schengen ülkelerini ziyaret etmelerine de izin verecektir. Ayrıca, Schengen vizesiz olan tüm ülkeler için zorunlu olacaktır.

NEDEN ETIAS YETKİLENDİRMESİ?

2016 yılında, yılda bir kez gerçekleştirilen Ulusa Seslenişinde Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker aşağıdakileri söylemiştir:

"Sınırlarımızdan kimlerin geçtiğini bilmemiz gerekir. Bu şekilde, Avrupa'ya kimlerin seyahat ettiğini kendileri buraya gelmeden bileceğiz."

ETIAS yetkilendirme onayının esas sebebi güvenliktir. Dünya çapında seyahat edenlerin riski arttıkça, AB, kendi ülkelerindeki seyahatlerin güvenli olmasını sağlamak istemektedir. ETIAS, bilgi ve veri toplama sistemleriyle güvenlik endişelerini büyük ölçüde azaltacaktır. Yani, ETIAS, Schengen ülkelerinin güvenliğine bir şekilde bir tehlike teşkil eden kişiyi tespit edecektir. Bu da, o kişinin girişinin reddedilmesine neden olarak tehdidin AB sınırları içine girmesi önlenecektir. Temel olarak bir sorunu oraya ulaşmadan halledecektir.

Bununla birlikte, ETIAS yetkilendirmesi, seyahati daha güvenli hale getirmenin yanı sıra, aynı zamanda AB ülkelerine ve tüm seyahat edenlere aşağıdaki şekillerde de yardımcı olacaktır:

Prosedürleri ve başvuru sürelerini azaltacak

AB ülke sınırlarının yönetimini geliştirecek

Suç ve terörün tespitine ve azaltılmasına yardımcı olacak

Usulsüz göçe mani olacak

AB'nin vize serbestisi politikasını güçlendirecektir

Sonuçta, ETIAS yetkilendirmesi AB'ye seyahati daha az sorunlu ve çok daha güvenli bir deneyim haline getirecektir.




Bu haber 1618 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Gündem Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
FOTO GALERİ
  • Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Otobüsleri Güzergahları
    Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Otobüsleri Güzergahları
  • Atatürk
    Atatürk
  • Fantastik
    Fantastik
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • Bebişler
    Bebişler
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • ÇAKICI REİS SON KLİP www maraskenthaber com
    ÇAKICI REİS SON KLİP www maraskenthaber com
  • Amerikalı Çocuklar Türk Yemeklerini Tadıyor!
    Amerikalı Çocuklar Türk Yemeklerini Tadıyor!
  • Leğenin İçindeki Gorilin Profesyonellere Taş Çıkartan Dans Performansı
    Leğenin İçindeki Gorilin Profesyonellere Taş Çıkartan Dans Performansı
  • Avrupa'nın En Uzun Bacasına Tırmanan Çiftin Akıllara Durgunluk Veren Macerası
    Avrupa'nın En Uzun Bacasına Tırmanan Çiftin Akıllara Durgunluk Veren Macerası
  • Kütür Kütür Bambu Ağacı Yiyen Panda
    Kütür Kütür Bambu Ağacı Yiyen Panda
  • Pixar Filmlerinin 1984'ten Günümüze Evrimi
     Pixar Filmlerinin 1984'ten Günümüze Evrimi
VİDEO GALERİ
YUKARI