Bugun...
Bizi izleyin:



DÖNERDE AKILALMAZ YÖNTEM!!

Tarih: 22-01-2020 11:24:05 + -


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanan tağşiş ve taklit ürünler listesi hâlâ konuşulurken, hemen hemen her gün tükettiğimiz bir gıda ürünü hakkında daha korkutan son dakika açıklaması yapıldı.


DÖNERDE AKILALMAZ YÖNTEM!!

UDOFED kısaltması ile bilinen Uluslararası Döner Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Mercan, sıklıkla tüketilen tavuk/et dönerler hakkında önemli açıklamalar kaydetti. Mercan, son zamanlarda ucuz dönercilerin ülke geneline virüs gibi yayıldığını belirtirken, bunların halk sağlığını tehdit ettiğini vurguladı.

SABUN OLACAK YAĞ DÖNERDE

 

Mehmet Mercan "Ucuz dönerciler, hayvanın sabun sanayisine giden yağlarını yüzde 40 oranına kadar Türk dönerine koyarak haksız rekabetle sektörü mahvediyorlar. Toplumu zehirliyorlar bugün ucuz dönercilerin şubelerinin önünde et döner yemek için kuyruğa giren vatandaşlarımız bilsinler ki yarın tedavi olmak için hastane kuyruklarına girecekler. Çünkü bunlar gıda terörü yapıyorlar" dedi.

 

Toplum sağlığını korumak amacıyla federasyonlaştıklarını belirten Mercan "Gıda terörü dağdaki terörden daha tehlikelidir. Gıda terörü toplumu orta vadede yok etmektir. Dönerde gıda terörü bitecek Allah'ın izniyle. Bakanlıkla çok yoğun çalışmalarımız var. Bir taraftan altyapı, mevzuat çalışmalarımız var. Bir taraftan da sektörü, tüketiciyi bilinçlendirmek konusunda çalışıyoruz" diye konuştu.

PERAKENDE DEYİP TOPTAN VERİYOR

 

2010'da çıkartılan 5.996 sayılı gıda kanundaki bir takım boşlukların düzeltilmesi konusunda çalışmaları olduğunu anlatan Mercan "Düzeltilmesi gereken bazı maddeler var. 'Arka mutfakta hazırlayıp salondaki son tüketiciye hazır ürün verebilirsiniz ama bunun ticaretini yapacaksanız onaylı işletme olmak zorundasınız' deniyor. Merdiven altından türeyen zincir mağazalar bu boşluktan faydalanarak 'son tüketiciye ürün hazırlıyoruz' diyerek ürün alıp toptan satıyorlar. Oysa toptan satmaları suçtur. Bunlar bir yılda 20 firmaya ulaştı ve Türkiye'nin tamamına bin şube kurdular. Bu bin şubeden ayda yaklaşık 5 bin ton döner yediriyorlar bu millete, hiçbir girdi maliyetleri, soğuk zincir masrafları, üretim tesisleri, sertifikaları, döner hazırlama belgeleri yok. Bunlar tamamen kanun boşluğundan türemiş gıda teröristleridir" uyarısında bulundu.

BİZDE CEZA 23 BİN TL, ALMANYA'DA 750 BİN EURO

 

UDOFED Genel Başkan Yardımcısı İrfan Söyler, döner konusunda Avrupa'da standart olduğunu belirterek, şunları anlattı:

 

"Avrupa'da bütün dönerciler, kendi ürünlerini yapan 3-5 gurme restoran hariç, hepsi fabrikadan donmuş döner alır. O dönerlerin üzerinde etiket vardır, takip edilir. Etikette dönerin içindeki malzemeler yazar. Sektörde 20 yıldır hizmet eden biri olarak ben Almanya'da döneri güvenerek yerim, Türkiye'de güvenerek yiyemiyorum. Almanya'da çok büyük cezası vardır. Hazır döner almazsa 250 bin avrodan 750 bin avroya kadar döner dükkânına ceza kesilir. Bizde ise hile tespit edilirse en fazla 23 bin lira ceza veriliyor. Almanya 'benim halkımı zehirleyemezsin' diyor. Bir DEAŞ terör militanına nasıl davranıyorsa insan sağlığıyla oynayana da aynı muameleyi yapıyor. 750 bin avro ceza demek bir restoranı kapatmak demek. Adamın malını, mülkünü arabasını, banka hesabını hemen bloke ediyor. Böyle bir ihbar oldu ve dava açıldı mı, ilk yaptıkları mahkemeden önce tüm mal varlığına tedbir koymak."

 

3 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFİ

 

Birçok ile virüs gibi yayılan firmaların mal varlıklarına el konulması gerektiğini kaydeden Mercan "Bunlar Çiftlikbank vakasıdır" dedi. Türkiye'nin dönerle ilgili ihracatının 20 milyon dolar olduğuna işaret eden Mercan "Merdiven altı üretimin önüne geçer ve endüstriyel tesise dönersek, kayıtlı 80 bin personel istihdam ederiz ve birkaç yılda da 3 milyar doların üzerinde bir ihracat rakamına ulaşırız" ifadesini kullandı.




Bu haber 12170 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER Sağlık Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
FOTO GALERİ
  • Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Otobüsleri Güzergahları
    Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Otobüsleri Güzergahları
  • Atatürk
    Atatürk
  • Fantastik
    Fantastik
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • Bebişler
    Bebişler
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • ÇAKICI REİS SON KLİP www maraskenthaber com
    ÇAKICI REİS SON KLİP www maraskenthaber com
  • Amerikalı Çocuklar Türk Yemeklerini Tadıyor!
    Amerikalı Çocuklar Türk Yemeklerini Tadıyor!
  • Leğenin İçindeki Gorilin Profesyonellere Taş Çıkartan Dans Performansı
    Leğenin İçindeki Gorilin Profesyonellere Taş Çıkartan Dans Performansı
  • Avrupa'nın En Uzun Bacasına Tırmanan Çiftin Akıllara Durgunluk Veren Macerası
    Avrupa'nın En Uzun Bacasına Tırmanan Çiftin Akıllara Durgunluk Veren Macerası
  • Kütür Kütür Bambu Ağacı Yiyen Panda
    Kütür Kütür Bambu Ağacı Yiyen Panda
  • Pixar Filmlerinin 1984'ten Günümüze Evrimi
     Pixar Filmlerinin 1984'ten Günümüze Evrimi
VİDEO GALERİ
YUKARI