Bugun...
Bizi izleyin:



İş İnsanı Zafer Yaşar İnşaat Sektörünü Değerlendirdi

Tarih: 18-02-2021 13:56:03 + -


İş İnsanı Zafer Yaşar İnşaat Sektörünü Değerlendirdi


İş İnsanı Zafer Yaşar İnşaat Sektörünü Değerlendirdi

 

İzomir Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Yaşar Kahramanmaraş’ta inşaat sektörüne ilişkin açıklamalarda bulundu.

 

Deneyimli İş İnsanı İzomir Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Yaşar inşaat sektörünün son üç yıldır büyük bir sınav verdiğini belirtirken bina stoklarının eridiğini ifade etti deneyimli iş insanı Zafer Yaşar açıklamasına şöyle sürdürdü ;

‘‘İnşaat sektörü 2017’de krize girdi 2018-2019’da çok büyük sıkıntılar yaşadı. 2019’da dolar üzerinde olan oynamalar inşaat sektörünü zor duruma soktu. 2 yılda üretilen malzemeler müteahhitlerin elinde kaldı dolayısıyla büyük sıkıntılar yaşandı. Ama 2020 yılında pandemide düşen faiz oralarından dolayı inşaat sektörü üzerindeki kamburu attı. Herkes 2 yıldır stok ettikleri malları sattı ve elinde parası oldu.

ELDEKİ STOK BİTİNCE ÜRETİM ARTTI

“ 2020 yılında inşaat sektörü Kahramanmaraş’ta yeni bir ivme kazandı ve hızlı üretime geçildi. Şuan yapılan evler bitti ve krediye hazır duruma geldi. Bir kaç ay içerisinde yeniden böyle bir faiz indirimi ve kampanya olmadığı sürece inşaat sektörü tekrar zora girebilir.

Ancak inşaat sektörü 2020 de kendini yeniledi. Dürüst ve güçlü insanlar kaldı. Pandemi ve aşı inşallah biterse hükümetin konut fiyatını aşağı çekeceğini düşünüyorum.’’ Dedi.

 

HER BİNA YAPAN KİŞİ MÜTEAHHİT DEĞİL

Tecrübeli İş İnsanı Zafer Yaşar son yıllarda yaşanan müteahhit patlamasına da değinerek ev alacak ve almayı düşünen vatandaşları uyararak açıklamasını şöyle sürdürdü

‘‘Güven duvarı örmek zordur, yıkmakta bir o kadar kolay zaten şuanda müteahhitlerin dürüst ve ayağını yorganına göre uzatanları kaldı. Bakanlık ve belediyeler  tarafından müteahhitlik kriteri koyuldu bu yüzden herkes artık inşaata başlayamıyor. başlayacak olanlardan da, güvence alınıyor yani yapamayacak olanlar zaten şuan sektöre giremiyor. Sektör temizlendi insanlar da bunu zamanla anlayacak. İnsanlara tapusu ve fiyatı hazır yerlere müşteri olmasını öneririz.

Her bina yapan kişi müteahhit değildir en az 15 -20 yıl geçirmelidir. İnsanlarda böyle kişileri bulsunlar.’’ Dedi.

 

DOLARIN ETKİSİ DİREK HAMMADDEYE

‘‘Şuan İnşaat sektörü 2020’deki konut faizlerinin indirmesiyle birlikte %100’e varan bir artış gördük. 180 bin TL’lik evin fiyatı 360’lara kadar yükseldi. Doların 8,50 olduğu zamanlarda çok sıkıntı çektik. Ürünlerin ve ham maddelerinin dolar bazlı alınmasıyla ürünler daha pahalı oldu bunların inşaatlara yansıtıldığını gördük yüzde 30’a yakın inşaat maliyetlerinde yükselme oldu bu yüzden ben konut fiyatının geri düşmeyeceğini düşünüyorum. Doların geriye doğru gelmesinin bize ileriki günlerde avantaj sağlayacağını düşünüyorum. Dolar düşerse tedarikçiler de inşaat malzemesinde iyileştirme yapacaktır.’’ İfadelerini kullandı.

 

BİR ARTIŞ BEKLENİYORDU FAKAT BAZILARI BALON ARTIŞ

İzomir Yönetim Kurulu Başkanı  Yaşar, denetleme mekanizmasının aktif olmasından bahsederek enflasyonun her sektörde hareketli olduğunu ifade etti ve açıklamasını şöyle sürdürdü ;

‘‘Bu bir yerde devletin işi nasıl yaparlar bilmiyorum ancak sadece market değil İnşaat malzemelerinin de fiyatlarında %100’e varan artış oldu bunu kimse dile getirmiyor. Ve bu artışlarda daire fiyatına yansıdı.2 yıldan beri müteahhitler para kazanmayarak iş yapıyorlardı ancak bir ivme kazanıp stokların eriyip dairenin satıldığını görünce malzemelere gelen fiyat artışından dolayı evlere yansıtma yapmaları gerekiyordu ama bazı artışlar balon olduğunu düşünüyorum fakat yine de düşüş beklemiyorum.’’ Dedi.

TOKİ İHALELERİ DİĞER SEKTÖRLERE ETKİ EDİYOR

‘‘Tokiler genellikle ihale usulü yapılıyor onun için şehrimizin müteahhitti almamışsa başka yabancı müteahhitler almışsa işçilerini, malzemesini dışarıdan getiriyor ancak yine de boyayı, ekmeği, suyu, mazotu memleketimizden aldığı için, memlekete hiç katkısı yok diyemeyiz, katkısı var.’’ Dedi.

ESKİYE GÖRE DAHA DİSİPLİ BİR SEKTÖR VAR

İzomir Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Yaşar yaptığı açıklamanın devamında şu ifadeleri kullandı;

“ 2016-2017 Bizim İnşaatta Altın Çağımızdı Ama Biz Bu Yılı Tercih Ediyoruz. Şuan eskiye göre daha disiplinli bir piyasa var, biz tedarikçi bir firmayız yıllık kazanç ve kayıplarımıza bakarız. O zamanlar kazancımız vardı ama kayıplarımızda çoktu. Şimdi büyükler ve dürüstler ayakta kaldığı için onlarla daha öz ve sade, risksiz bir çalışma yapıyoruz.  2016’ya göre şuan daha disiplinli bir piyasa olduğu için bu yıl kazançlarımız daha iyi seviyeye geldi.

ÖNÜMÜZDEKİ YILLAR İÇİN UMUTLUYUZ

Deneyimli İş İnsanı önümüzdeki yılların daha hareketli ve disiplinli geçeceğine inandığını belirtti ve şu sözlerle açıklamasını sonlandırdı.

“ Ben 2021-2022 ve 2023 için daha umutluyum biz kim taş üstüne taş koyarsa emek verirse onun yanındayız.’’ dedi.




Bu haber 11494 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER Gündem Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
FOTO GALERİ
  • Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Otobüsleri Güzergahları
    Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Otobüsleri Güzergahları
  • Atatürk
    Atatürk
  • Fantastik
    Fantastik
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • Bebişler
    Bebişler
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • ÇAKICI REİS SON KLİP www maraskenthaber com
    ÇAKICI REİS SON KLİP www maraskenthaber com
  • Amerikalı Çocuklar Türk Yemeklerini Tadıyor!
    Amerikalı Çocuklar Türk Yemeklerini Tadıyor!
  • Leğenin İçindeki Gorilin Profesyonellere Taş Çıkartan Dans Performansı
    Leğenin İçindeki Gorilin Profesyonellere Taş Çıkartan Dans Performansı
  • Avrupa'nın En Uzun Bacasına Tırmanan Çiftin Akıllara Durgunluk Veren Macerası
    Avrupa'nın En Uzun Bacasına Tırmanan Çiftin Akıllara Durgunluk Veren Macerası
  • Kütür Kütür Bambu Ağacı Yiyen Panda
    Kütür Kütür Bambu Ağacı Yiyen Panda
  • Pixar Filmlerinin 1984'ten Günümüze Evrimi
     Pixar Filmlerinin 1984'ten Günümüze Evrimi
VİDEO GALERİ
YUKARI