Bugun...
Bizi izleyin:



Kalp Ve Cinsellik Hakkında En Merak Edilen 4 Soru

Tarih: 03-03-2022 14:36:44 + -


Kalp Ve Cinsellik Hakkında En Merak Edilen 4 Soru


Kalp Ve Cinsellik Hakkında En Merak Edilen 4 Soru



Pek çok kişi kalp hastalıklarını cinsel birliktelik önünde bir engel olarak görüyor ve ilişkinin kalp rahatsızlıklarını tetiklemesinden korkuyor. Bunun yanı sıra bir kesim de cinsel birlikteliğin adeta bir egzersiz veya spor gibi kalp sağlığına olumlu katkıda bulunduğunu düşünüyor. Peki gerçekte durum ne?

Kalp hastalarının sıklıkla kardiyoloji uzmanlarına cinsel birlikteliğin kalp sağlığı için faydalı olup olmadığını sorduklarını söyleyen Medline Adana Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Tuna Katırcıbaşı, bu konu hakkında bugüne değin yapılmış araştırmaların sınırlı olduğunu, ancak genel olarak “Sağlıklı kalbi olan bireylerin daha düzenli cinsel hayatı oluyor, düzenli bir cinsel hayat ise kalp krizi riskini düşürüyor” denilebileceğini belirterek merak edilen soruları yanıtladı.

Cinsel ilişki bir egzersiz midir?

Evet, ama tam olarak değil. Ortalama bir cinsel ilişki sırasında günlük harcamanız gereken kalorinizi yakamazsınız. Cinsel birlikteliğin ortalama 5 ila 15 dakika sürdüğünü varsayarsak, 20 dakikada 1,5 km yürümekle aynı miktarda aktivite elde edersiniz. Eşler burada yaklaşık dakikada 110 ila 120’lik bir kalp atış hızına ulaşırlar. Başka bir deyişle, kardiyolojik açıdan cinsel birliktelikten minimum verimi almış olursunuz. Kısacası tek antrenmanınız olarak buna güvenmemeniz gerekir.

Cinsel birliktelik kalp için faydalı mıdır?

Büyük olasılıkla evet. Yapılan bir araştırma, haftada iki kez veya daha fazla cinsel birliktelik yaşaya erkeklerde, ayda bir veya daha az ilişki yaşayanlara göre kalp damar hastalığı gelişme olasılığının daha düşük olduğunu gösteriyor. Ancak unutulmamalıdır ki bunun gibi araştırmalar cinsel birlikteliğin kalp hastalığını önlediğini kanıtlamaz; genel olarak sağlıklı bir kalp için, yaşam tarzında tavsiye edilen bir değişikliğin parçası olduğunu öne sürerler. Ayrıca, bunun gibi araştırmalar genellikle erkeklere odaklanırlar çünkü erkeklerde kalp hastalıklarına daha sık rastlanır. Bu nedenle aynı mantığı kadınlar için de uygulamak yanlış olmaz.

Cinsel ilişki kalp hastaları için risk yaratır mı?

Vakaların büyük çoğunluğunda değil. Hastalar genellikle bunu bir kalp krizi veya kalp hastalığı teşhisi sonrasında sorarlar. Aslına bakıldığında kardiyologlar, kalp hastalarını ilişki için yeterince formdalarsa genellikle teşvik ederler. Bunun nedeni ise basittir. Çünkü cinsel ilişki sırasında kan basıncınız yükselir, tipik olarak 160/90 civarında bir zirveye ulaşır. Bu, birkaç dakikalık tempolu bir koşu sırasında olanlarla karşılaştırılabilir ve daha sonra normale döner. Ancak, tanıdık olmayan bir partnerle cinsel ilişkinin (evlilik dışı ilişki gibi) kalp hastalığı olan erkekler için riskli olabileceğine dair kanıtlar bulunmaktadır. Kalp krizi sonrasında ise çoğu vakada, hasta stabil hale geldikten 1-2 hafta sonra güvenli bir cinsel ilişki mümkündür.

Cinsel ilişki genel sağlık için de yarar sağlar mı?

Muhtemelen evet. Düzenli cinsel ilişki, yüksek yoğunluklu bir egzersiz olmasa bile genel olarak sağlıklı bir yaşam tarzının ödüllendirici parçalarından biri olabilir. Böylece sizi daha mutlu, daha rahat ve daha az stresli yapabilir. Kısacası sağlıklı bir cinsel yaşam, kalbinize olduğu kadar genel sağlığınıza da iyi gelecektir.

 




Bu haber 9575 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER Sağlık Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
FOTO GALERİ
  • Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Otobüsleri Güzergahları
    Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Otobüsleri Güzergahları
  • Atatürk
    Atatürk
  • Fantastik
    Fantastik
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • Bebişler
    Bebişler
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • ÇAKICI REİS SON KLİP www maraskenthaber com
    ÇAKICI REİS SON KLİP www maraskenthaber com
  • Amerikalı Çocuklar Türk Yemeklerini Tadıyor!
    Amerikalı Çocuklar Türk Yemeklerini Tadıyor!
  • Leğenin İçindeki Gorilin Profesyonellere Taş Çıkartan Dans Performansı
    Leğenin İçindeki Gorilin Profesyonellere Taş Çıkartan Dans Performansı
  • Avrupa'nın En Uzun Bacasına Tırmanan Çiftin Akıllara Durgunluk Veren Macerası
    Avrupa'nın En Uzun Bacasına Tırmanan Çiftin Akıllara Durgunluk Veren Macerası
  • Kütür Kütür Bambu Ağacı Yiyen Panda
    Kütür Kütür Bambu Ağacı Yiyen Panda
  • Pixar Filmlerinin 1984'ten Günümüze Evrimi
     Pixar Filmlerinin 1984'ten Günümüze Evrimi
VİDEO GALERİ
YUKARI