Bugun...
Bizi izleyin:


İBRAHİM GÖĞEM


Facebookta Paylaş









Günübirlik Evler
Tarih: 03-10-2019 15:17:00 Güncelleme: 03-10-2019 15:17:00


Günübirlik Evler

 

İstanbul Ataköy ve Ankara Eryaman dan başlayarak son 10-15 yılda Tüm Türkiye ye yayılan “Günübirlik Ev” kiralama konusu, Kahramanmaraş’da da her geçen gün kendini fazlasıyla hissettirmeye devam etmekte. Nüfus / Günübirlik Ev oranına bakıldığında ise Kahramanmaraş, bu konuda tüm Türkiye de ilk 5 de bulunan bir il olması ise çok ilginç. İlginç diyorum, çünkü yapılan araştırmalarda; günübirlik evlerin kullanım amaçlarında ilk sırayı ne yazık ki “özel görüşmeler” almakta. Gelenek ve göreneklerimize ve ahlaki yetiştirilme tarzlarımızla tamamen zıt bir unsur olan böylesine bir konuda ilk 5 de olmanın nasıl bir açıklaması olabilir, anlamak çok güç. Sadece bikinili pozundan dolayı, günümüz pop starlarından Aleyna Tilki yi memleketimizde istemeyen Kahramanmaraş, nasıl oluyor da bu düzene dur demiyor. Trajikomik bir olay değil midir sizce de bu??? Bu olayın ilk yüzü.

Gelelim 2. Yüzüne. Bu evleri amacı ne olursa olsun kullanan kişilerin bir çoğunun kimlik ibrazlarının yapılmadığını duymaktayız. Böylelikle bu evlerde kimlerin kaldığı belirlenemediği gibi olası kaçakçılık, terör, cinayet vs gibi suçlardan aranan kişilerinde bu evleri kullanmalarına meyil sağlanmakta.  Kimlik ibrazıyla belirtilmeyen evlerin kiralarının vergisi de otomatik olarak belirlememekte, böylelikle birde vergi kaçakçılığı sorunu ortaya çıkmakta. Şimdiye kadar yazdıklarımın tamamı varsayımlar ve olasılıklar üzerine kurulmuş ama çok fazla duyulan konular. Günübirlik kiralama işini, kurallar dâhilinde; kimlik ibrazı yaparak ve vergisini vererek ahlaki yapan kişilere tek lafım yok. Benim sözüm diğerlerine.

Birde bu konunun farklı bir yüzü var. Otellerle olan savaşları. Kahramanmaraş; son 5-6 yılda; otelcilik bakımından kendini geliştirmiş, dünyaca ünlü otel zincirlerini (Clarion, Hilton, Ramada gibi) kendisine çekmiş bir şehir. Çekmeye de devam edeceğini düşünmekteyim. Ancak günübirlik evlerin her geçen gün artması, biz otelcilerin iş potansiyelini, paralel olarak ta karlılıklarını azaltmakta. Karlılığı azalan otellerden güçlü olanlar ayakta durabilmekte ise de güçsüz olanlar ne yazık ki kapanmaktalar. Son 1 yılda kapanan 4-5 otel bulunmakta şehrimizde. Bu otellerde çalışan onlarca kişi işsiz kaldılar. Yani istihdam oranı düştü. Yine aynı nedenden dolayı şehrimizdeki yatak kapasitesi de azaldı. Ve ne yazık ki bu şekilde giderse kapanacak veya el değiştirecek en az 3-4 otel daha sıra beklemekte. Bu durum dışarıdan Otel sahiplerini bağladığı görülse de, aslında Kahramanmaraş ‘ımızı direk olarak etkileyen ve etkileyecek olan bir konu olduğu görülmekte.  Seneye memleketimizin kurtuluşunun 100. Yıl dönümü, 2023 de Expo şehrimizde yapılacak. Bu organizasyonlar için şimdiden detaylı ve kapsamlı çalışmalar yapılmakta. Peki, bu organizasyonlar için şehrimize gelecek olan misafirler nerelerde kalacaklar? Bu şekilde giderse; ne yazık ki Gaziantep, Şanlıurfa, Adana vs. Bu duruma acilen, Sayın Yetkililerin önlem almaları ve gerekli düzenlemeleri yapmalarının gerekli olduğunu düşünmekteyim.

Her geçen gün tekstil ve çelik sanayinde gelişen ve büyüyen Kahramanmaraş ‘ımızda artık Turizm ve Otelciliğinde gelişmesi için çalışmaların yapılması gerekmekte. Lütfen destek olalım. KÖSTEK DEĞİL…….

Saygılarımla.



Bu yazı 3502 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
FOTO GALERİ
  • Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Otobüsleri Güzergahları
    Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Otobüsleri Güzergahları
  • Atatürk
    Atatürk
  • Fantastik
    Fantastik
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • Bebişler
    Bebişler
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • ÇAKICI REİS SON KLİP www maraskenthaber com
    ÇAKICI REİS SON KLİP www maraskenthaber com
  • Amerikalı Çocuklar Türk Yemeklerini Tadıyor!
    Amerikalı Çocuklar Türk Yemeklerini Tadıyor!
  • Leğenin İçindeki Gorilin Profesyonellere Taş Çıkartan Dans Performansı
    Leğenin İçindeki Gorilin Profesyonellere Taş Çıkartan Dans Performansı
  • Avrupa'nın En Uzun Bacasına Tırmanan Çiftin Akıllara Durgunluk Veren Macerası
    Avrupa'nın En Uzun Bacasına Tırmanan Çiftin Akıllara Durgunluk Veren Macerası
  • Kütür Kütür Bambu Ağacı Yiyen Panda
    Kütür Kütür Bambu Ağacı Yiyen Panda
  • Pixar Filmlerinin 1984'ten Günümüze Evrimi
     Pixar Filmlerinin 1984'ten Günümüze Evrimi
VİDEO GALERİ
YUKARI