Bugun...
Bizi izleyin:



Yenidoğanlarda Kulak Şekil Bozuklukları Düzeltilebiliyor

Tarih: 05-01-2022 15:45:57 + -


Yenidoğanlarda Kulak Şekil Bozuklukları Düzeltilebiliyor


Yenidoğanlarda Kulak Şekil Bozuklukları Düzeltilebiliyor

Silikon kalıplar ile kulak bozuklukları haftalar içinde düzeltiliyor

 

Bebekler, dünyaya geldikleri ilk andan itibaren aileleri için sevgi ve mutluluk kaynağı oluyor. Minicik elleri, gözleri, kulakları öyle çok seviliyor ki bazı sorunlar “sevimli” bulunarak ya görmezden geliniyor ya da “Büyüyünce geçer nasıl olsa!” diye dikkate alınmıyor. Genellikle “kepçe kulak” olarak bilinen kulak şekil bozuklukları da bu sorunların başında geliyor. Oysa erken dönemde farkına varılan kulak şekil bozuklukları bebek henüz birkaç haftalıkken bile basit silikon kalıplarla düzeltilebiliyor ve sonraki yıllarda cerrahi çözüm arayışlarına gerek kalmayabiliyor. Yenidoğan bebeklerin yüzde 20 ila 35’inde kıkırdak bozuklukları, kepçe kulak, sarkık kulak, düşük kulak, iç ve dış kıvrım bozuklukları gibi sorunlar görüldüğünü belirten Acıbadem Adana Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Parlakgümüş, “Kulak şekil bozukluklarının oluşumu gebeliğin ilk 9. haftasında kulak çevresindeki küçük kas gruplarının farklı yerleşmelerine bağlı olarak kıkırdağın farklı şekillenmesinden dolayı oluşur” diyor. Dr. Parlakgümüş, erken yaşta çözümlenen kulak şekil bozukluklarının çocuğun arkadaşları tarafından alay konusu olmasını ve böylece özgüven gelişiminde yol açabilecek sorunları önlediğine dikkat çekiyor

Özgüven kaybına yol açıyor

Kulakta oluşan bazı bozukluklar kendiliğinden düzelebiliyor, benzer kulak yapısına sahip anne babalar da çocuklarındaki bu durumu normal kabul edebiliyor. Dış kulaktaki şekil bozukluklarının basit bir estetik sorun olarak ele alınsa da çocuğun zihinsel ve duygusal gelişimini olumsuz etkileyebildiğine dikkat çeken Dr. Deniz Parlakgümüş, “Çalışmalar ve bize gelen hasta öyküleri gösteriyor ki çocukların kulakları ile ilgili farklılıklar, şekil bozuklukları akranları tarafından alay konusu olmalarına hatta akran zorbalığına uğramalarına neden olabiliyor. Bu durum çocuklarda kaygı bozukluğu, özgüven ve özdeğer yetersizliği gibi sonuçlara yol açabiliyor” sözleriyle konunun duygusal önemini ortaya koyuyor.

Kulaktaki şekil bozukluklarının yüzde 5’inin ilerleyen dönemde cerrahi müdahale gerektirdiğini vurgulayan Dr. Deniz Parlakgümüş, şöyle devam ediyor:

“Oysa bebeğin ilk haftalarında bu sorunun fark edilmesi ile uygulanacak basit kalıplar, şekil bozukluklarını tamamen ortadan kaldırabilir. Deneyimli çocuk sağlığı hekimleri, Kulak Burun Boğaz Uzmanları tarafından bu sorun tespit edildiğinde bebek henüz 3-4 haftalıkken kulaklarına uygun silikon bir kalıp yerleştiriliyor Anneden geçen hormonların etkisi ile kıkırdak ve cilt esnek olduğundan erken dönemde yapılan kalıplama bu şekil bozukluklarını düzeltiyor.”

İlk dört hafta kritik dönem

Anneden geçen östrojen hormonunun altıncı haftasından itibaren düşmeye başladığını belirten Dr. Deniz Parlakgümüş, bu durumun da kulak kıkırdağının sertleşmesine yol açtığı için şekil bozukluğu müdahalesinin ilk dört haftada yapılmasının önem taşıdığını vurguluyor. Silikon kalıbın bebeğin kulağındaki şekil bozukluğuna göre 2-4 hafta kadar uygulandığını, sonraki süreçte de şekil koruyucu uygun bantlama ile kıkırdak olgunluğu sağlanana kadar bebeğin takip edildiğini anlatan Dr. Deniz Parlakgümüş “Bu uygulama güvenlidir ve bebekte rahatsızlık yaratmaz, ağrıya yol açmaz. Bebeğin emmesini ve beslenmesini de etkilemez. Sonraki yıllarda operasyon riskini de ortadan kaldırdığı için çocuk, ameliyatın olası yan etkilerinden de korunmuş olur” diye konuşuyor.

 




Bu haber 2767 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER Gündem Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
FOTO GALERİ
  • Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Otobüsleri Güzergahları
    Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Otobüsleri Güzergahları
  • Atatürk
    Atatürk
  • Fantastik
    Fantastik
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • Bebişler
    Bebişler
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • ÇAKICI REİS SON KLİP www maraskenthaber com
    ÇAKICI REİS SON KLİP www maraskenthaber com
  • Amerikalı Çocuklar Türk Yemeklerini Tadıyor!
    Amerikalı Çocuklar Türk Yemeklerini Tadıyor!
  • Leğenin İçindeki Gorilin Profesyonellere Taş Çıkartan Dans Performansı
    Leğenin İçindeki Gorilin Profesyonellere Taş Çıkartan Dans Performansı
  • Avrupa'nın En Uzun Bacasına Tırmanan Çiftin Akıllara Durgunluk Veren Macerası
    Avrupa'nın En Uzun Bacasına Tırmanan Çiftin Akıllara Durgunluk Veren Macerası
  • Kütür Kütür Bambu Ağacı Yiyen Panda
    Kütür Kütür Bambu Ağacı Yiyen Panda
  • Pixar Filmlerinin 1984'ten Günümüze Evrimi
     Pixar Filmlerinin 1984'ten Günümüze Evrimi
VİDEO GALERİ
YUKARI